Niet elke scheiding is gebaat bij een advocaat

Onder de titel Als ik alles kon overdoen verscheen vandaag een artikel in de Telegraaf. Het artikel gaat in op onderzoek dat door de vFAS (vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators) is uitgevoerd in aanloop naar de Dag van de Scheiding, aanstaande vrijdag. Uit het onderzoek blijkt dat 44% van de gescheiden mensen de breuk anders zou regelen als ze het opnieuw konden doen. De vraag die daarop volgt is, wat zouden mensen dan anders doen? Betere afspraken maken wordt daarbij het meest genoemd, aldus het vFAS onderzoek. Vervolgens wordt gesteld dat “veel mensen bij een scheiding kiezen voor mediation, bijvoorbeeld uit financiële overwegingen”. Het is niet duidelijk of dit gegeven ook een resultaat uit het onderzoek is. Wat is veel? En hoe liggen die verhoudingen tussen scheiden met een advocaat of via mediation eigenlijk?

De suggestie wordt gewekt dat de keuze voor mediation vaak geen weloverwogen, vrijwillige en geïnformeerde keuze is maar uit nood geboren. Want mediation is tenslotte (vaak) goedkoper dan een advocaat. Ik vind dat geen recht doen aan het vak en mijn taakopvatting als gekwalificeerd mediator. Mediators zouden te weinig corrigeren, betoogt advocate Gabi van Driem in het artikel. Als er iets is dat ik inderdaad niet tot een van mijn verantwoordelijkheden reken is het het corrigeren van mijn cliënten. Mijn rol als mediator is onafhankelijk, neutraal en onpartijdig. Ik ben niet de sturende factor, dat zijn nu juist de cliënten zelf (partijautonomie). Ik adviseer niet en neem geen positie in, ik ben (er) vóór beide cliënten. Als mediator draag ik zorg ik voor een omgeving en sfeer waarin mensen zich veilig en gehoord voelen en waarin ze de ruimte en de tijd krijgen om, onder deskundige begeleiding, hun eigen afspraken te maken. Ik houd me aan de gedragscode die stelt dat ik als mediator informatieplicht heb en ik zorg er dus voor dat de mensen weten wat de reikwijdte en (mogelijke) risico’s van hun (ook financiële) beslissingen zijn. En laat de afspraken die ze daarover willen maken vervolgens aan hen. Waarbij de belangrijkste overweging is dat ik me bewust ben van een eventuele disbalans tussen cliënten. Cliënten hoeven daarbij niet per se “evenveel kennis te hebben van (financiële) zaken”. Als mediator heb ik de plicht om mensen volledig te informeren en cliënt(en) te wijzen op de mogelijkheid zich ook door een gespecialiseerde derde te laten voorlichten of bijstaan. Zeker als het vermoeden bestaat dat een, of beide cliënten, dreigen zichzelf te benadelen door een gebrek aan (specifieke) kennis.

De mediator is bij uitstek iemand die ernaar streeft om haar cliënten op een respectvolle, gelijkwaardige manier te begeleiden tijdens een emotioneel, vaak turbulent en intensief traject. Die cliënten nadrukkelijk bewust maakt van de belangen van minderjarige kinderen die betrokken zijn bij de scheiding en inzet op een zo stabiel, gelijkwaardig en gezond mogelijke toekomst van cliënten als ouders en/of ex-partners.

Ik zie het als mijn taak om tijdens een kennismakingsgesprek goed uit te vragen en in te schatten wat mensen willen en verwachten ten aanzien van de scheiding. Is er ‘commitment’? Zijn er kinderen betrokken? Lopen er juridische procedures? Hoe zijn de verhoudingen? Is mediation een optie of zijn mensen eerder gebaat bij een advocaat? Ik schroom niet, als ik van dat laatste overtuigd ben, hen dat te melden en ze, als ze dat willen, te verwijzen.

Want dat niet iedere (echt)scheiding geschikt is om in mediation te regelen is evident. Maar dat geldt omgekeerd evengoed: zeker niet elke scheiding is gebaat bij het inschakelen van een advocaat. Bij de afsluitende opmerking in het artikel, “Het is veel prettiger als de advocaten van beide partijen een deal kunnen sluiten”, zet ik dan ook mijn vraagtekens.

 

 

 

Geplaatst in: blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s